Субота, 2026-08-01, 8:32 AM

Зробимо освіту лідером!

Перша незалежна всеукраїнська педрада

· RSS ·
[Останні повідомлення]·[Учасники]·[Правила педради]·[Пошук]

[ | [Реєстрація] [Вхід] <
Коментують читачі блогу інформатизації освіти

Гарячі повідомлення

Секретні безкоштовні матеріали
(тільки для групи FM)

Блог інформатизації освіти
(останні повідомлення з передового фронту)

• Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Модератор форуму: pedrada  

Етика ділового спілкування керівника навчального закладу
filippovazoya Дата: Середа, 2009-08-26, 5:43 PM | Повідомлення # 1
Трохи затримався
Група: Проверенные
Статус: Offline
Культура ділового мовлення, на мою думку, є основним стержнем в роботі керівника навчального закладу.
Наскільки актуально сьогодні стоїть питання етики ділового спілкування?
Ваша думка з даного питання. cool

Natalka Дата: Середа, 2009-08-26, 9:02 PM | Повідомлення # 2
Завітав
Група: Пользователи
На мою думку, етика ділового спілкування - одна із важливих складових управлінської компетентності сучасного керівника. Адже від того, як керівник спілкується із членами колективу, залежить мікроклімат, а значить і результативність праці. Згадаємо народну мудрість "Від теплого слова і лід розмерзає"! Чіткість і послідовність у висловлюваннях, толерантність, стриманість та витримка обов'язково мають біти притаманні керівнику. Хоча інколи (чого ж лукавити!) так закрутять деякі підлеглі, що так і хочеться сказати слівце по-гарячіше.
Пані ЗОЮ! Ви підняли цікаву тему tongue

Наталія

stef Дата: Четвер, 2009-08-27, 5:14 PM | Повідомлення # 3
Давно тут
Я думаю. що форма спілкування - це тільки форма. Якщо форма не влаштовує - шукати треба причину глибинну.
Але як на мене - я не хочу шукати в когось цю причину. Я б до директора такого не пішла, який не може стриматися у висловлюваннях.
Люди! В країні не вистачає вчителів. Чого триматися таких начальників? Ноги в руки та шукайте інших.

Тобто що я хочу сказати: я думаю - це його власна особиста проблема.
Зараз йому треба пектися про втримання кадрів.
Я сама директор і про це постійно пам'ятаю.

Може це трохи звучить жорстко, але знаєте: зараз такий жорсткий світ.

Стефанія Б, директор прикарпатської школи
випускниця п.Олени 2007 року

filippovazoya Дата: Четвер, 2009-08-27, 10:52 PM | Повідомлення # 4
Трохи затримався
smile Шановні Наталія і Стефанія! Я дуже рада, що дане питання нашло відгук, або ж зачепило вас. Яким би не був час, миж люди... А хороше слово - це бальзам за будь-яких обставин. Не можна хамством відповідати на хамство, а жорстокістю на жорстокість.
Керівник - це обличчя установи, це своєрідна марка, знак якості. Не може людина на такій посаді не слідкувати за своїм мовленням. Зі слова починається все.

pedrada Дата: П`ятниця, 2009-08-28, 7:36 AM | Повідомлення # 5
Admin
Група: Администраторы
Я згодна, що тема актуальна. Вона була актуальною завжди та буде актуальною завжди.
І я згодна з пані Стефанією.
Якщо є погане слово в керівника чи зневажливий тон - це прояв власного комплексу меншовартості у керівника чи почуття знереалізованості.
На це не треба ображатися. Такому керівнику треба співчувати.

Але дійсно, погане ставлення може сильно підпортити життя. Власне я намагаюся таких начальників уникати.
Якщо можливо - шукати нову роботу.

Наприклад, в минулому році мене, було, перевели працювати на іншу кафедру - більш підходящу до моєї тематики.
Після першого дня спілкування з новою начальницею, після 30 секунд принижуючого тону, я сказала, що піду з кафедри назад.
Далі діалог був простий: вона вибачилася, сказала, що вона хороша, а до її манери спілкування треба звикнути.

Знаєте: не бачу необхідності звикати до принижень і такої форми спілкування.
Я так і сказала, що звикати не хочу.

Я написала другу заяву через 20 годин після написання першої.
Мені було навіть байдуже, що про це подумає більш "верхнє" начальство.
Повірте, тиск був.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Сухий підсумок:
Етика спілкування директора з підлеглими, на мій погляд, не є темою обговорення.
Темою обговорення може бути питання: ДОЗВОЛЯТИ ЧИ НЕ ДОЗВОЛЯТИ директорові зневажливе ставлення до підлеглих?

Як МИ САМІ їм дозволяємо з нами поводитися, так вони і поводитимуться.

Є така істина, з якою я згодна: не можна змінити інших.
Ви не зможете змінити людину, яка, не поважаючи себе не поважає інших.
Але у Ваших руках дозволити чи не дозволити йому це робити із собою.

Якщо ми мовчатимемо - то хто про все це скаже?
А якщо скажемо - не всім подобається.
Все не може подобатися всім.

Олена Єльникова

Michajlovich Дата: Вівторок, 2009-09-01, 11:04 PM | Повідомлення # 6
Трохи затримався
ДОЗВОЛЯТИ ЧИ НЕ ДОЗВОЛЯТИ директорові зневажливе ставлення до підлеглих?
Просто невеличкий коментар.
31.08.09 року був присутній на звіті одного керівника навчального закладу. З 62 присутніх членів педагогічного колективу 56 проголосували за вияв недовіри директорові. Страшно!
Ганебне закінчення кар"єри. Таке не сховаєш. А основною причиною саме стало зневажливе ставлення до підлеглих, суттєве "перегинання палки". Коли в перші роки керівництва в даній школі це сприймалось як бажання навести порядок, то пізніше це переросло в авторитаризм.
Насторожило те, що керівник себе ні на грам не рахує винним, всі неправі, всі його не оцінили, не розуміють вигоди,яку він ніс закладу.
Повертаючись до питання чи варто терпіти, колектив згаданого закладу відкрито ніколи не виявляв невдоволення діяльністю керівника, просто напевно в колективі не визрів був лідер, що всетаки наважився і сказав правду, яку всі знали, розуміли необхідність змін, а мовчали. Спасло також чітко організоване таємне голосування - ніхто не мав змоги вплинути на думку іншого, як думали так і проголосували. Але 9 років "керівництва" дались в знаки.
Перед цим був ще один звіт (зовсім інший заклад), ситуація подібна, але за відсутності лідера, нав"язування відкритого голосування, і результат - при відкритому голосуванні ніхто не встав і не сказав жодного невдоволення. ОДНОГОЛОСНО "ЗА"! Всі погодились з "методами" керівництва і визнали роботу керівника задовільною.
Висновок - мала чисельність справжніх героїв, що не бояться висловити свою думку, своє бачення і відстояти його, показавши хто є хто і де чиє місце.

Кедись Сергій Михайлович

Наталка Дата: Середа, 2009-09-02, 3:29 PM | Повідомлення # 7
Завітав
Якщо директор дозволяє собі зневажливо ставитись до підлеглих, то він просто немає права перебувати на цій посаді. І ще репліка стосовно мого висловлювання: "Хоча інколи (чого ж лукавити!) так закрутять деякі підлеглі, що так і хочеться сказати слівце по-гарячіше". Я сказала хочеться, але ж не сказала, що так роблю. З членами колективу, з педагогами шкіл завжди намагаюсь поводись так, якби хотіла, щоб вони поводились зі мною.

filippovazoya Дата: П`ятниця, 2009-09-04, 9:22 PM | Повідомлення # 8
Трохи затримався
Не можна грубістю відповідати на грубість, злістю на злість. АВТОРИТПРНІСТЬ В ПЕРЕМІШКУ З ХАМСТВОМ ТА ГРУБІСТЮ - ЦЕ ТІЛЬКИ ПІДПИС У ВЛАСНІЙ НЕКОМПЕТЕНТНОСТІ, У ВЛАСНОМУ БЕЗСИЛЛІ, В НЕУМІННІ НАПРАВЛЯТИ, КЕРУВАТИ. Посмішка і щире добре слово - запорука розуміння Посміхайтеся, панове, посміхайтеся,- так говорив, здається, великий барон Мюнхаузен. Зоя Філіппова.

Michajlovich Дата: Субота, 2009-09-05, 7:46 AM | Повідомлення # 9
Трохи затримався
З Вашою пані Зоя посмішкою, ніякий авторитаризм інституту не загрожує.

Кедись Сергій Михайлович

Олена Дата: Субота, 2009-09-05, 9:09 PM | Повідомлення # 10
Зачепився
Шановний Сергію Михайловичу, якщо уважно прочитати положення про щорічний звіт директора школи, то там написано, що голосування проводиться лише таємно, тож педагоги та робітники школи можуть винести свій вирок роботі директора школи. Інша справа, хто ж замінить такого директора? Висунуть із колективу чи пришлють "згори"? І який він буде? Тож і доводиться деяким колективам терпіти своє керівництво.
Мовчан Олена, група УНЗ-08-Б1

Michajlovich Дата: Понеділок, 2009-09-07, 4:50 AM | Повідомлення # 11
Трохи затримався
Шановна пані Олена Мовчан, при всій повазі є роз"яснення МОН України від 20.04.05 року №1/9-189, цитую дослівно ".... Оскільки положення є примірним, то питання порядку та структури проведення щорічного звіту мають рекомендаційний характер. Загальні збори (конференції) можуть вносити зміни і корективи до регламенту проведення засідання, приймати рішення щодо форми голосування (таємне або відкрите) та переліку питань, що будуть заслуховуватися. Доручаємо забезпечити впровадження та контроль за виконанням зазначеного наказу у регіоні. "
Можливо в Ваш регіон даний лист не надійшов? Вибачайте.
На рахунок "гори" зауваження приймаю. Проте як свідчить практика більшість колективів вибирають собі керівника доброго, а не справедливого.
Питання в дієвому кадровому резерві, підготовленому до того, щоб зайняти дану посаду, а не присланому "згори" куму, свату чи ще якомусь родичу.

Кедись Сергій Михайлович

Олена Дата: Понеділок, 2009-09-07, 11:56 PM | Повідомлення # 12
Зачепився
Дякую за підказку, вельмишановний Сергію Михайловичу. Тільки я от що собі думаю, може це й на краще, що в нашому регіоні це роз*яснення МОНУ не дуже поширене, бо, дійсно, протистояти авторитарному керівникові відкрито наважуються лише одиниці, яких потім намагаються "вижити" зі школи. А таємне голосування дає хоч якусь можливість висловити свою думку.
З повагою, Олена Мовчан, УНЗ-08-Б1

ОВХ Дата: Четвер, 2009-09-10, 2:56 PM | Повідомлення # 13
Завітав
Культура службових відносин - це уміла організація роботи кожного працівника, у тому числі і керівника. Для кервіника особливо важливими якостями є не тільки професійна компетентність і організаційний талант, а й уміння будвати свої стосунки з колективом.
Відомо, що основним інструментом спілкування людей є мова. Керівник повинен добре володіти прийомами ділового спілкування, як в усній, так і в писемній формі. Необхідно вміти переконувати підлеглих не ображаючи їх, володіти методами переконання, навіювання та пимусу. Приємне враження, яке може створити керівник при спілкуванні з представниками інших організацій, працює на позитивний імідж його закладу.

natunz08b2 Дата: Четвер, 2009-09-10, 6:04 PM | Повідомлення # 14
Завітав
Якщо керівник уміє зробити так, щоб підлеглий зайшов до кабінету зі своєю думкою, а вийшов з його - це мудрий, впливовий керівник, але, якщо він уміє це зробити зі своїм оточенням по горизонталі, то це ще й талановитий керівник.

Олена Дата: Четвер, 2009-09-10, 9:18 PM | Повідомлення # 15
Зачепився
Так, ми дуже добре й гарно розмірковуємо про те, яким має бути ідеальний керівник, а чи багато їх є зараз у наших закладах? Якими будемо ми, коли прийдемо до хоч маленької, але влади над людьми? Чи будемо в собі виховувати ті кращі риси, які хочемо бачити в керівникові? Саме над цим зараз треба працювати.

Олена М.

• Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук:

Украинская Баннерная Сеть

Журнал

Заработай на своем сайте

Зробити безкоштовний сайт з uCoz