Середа, 2026-07-29, 5:57 PM

Зробимо освіту лідером!

Перша незалежна всеукраїнська педрада

· RSS ·
[Останні повідомлення]·[Учасники]·[Правила педради]·[Пошук]

[ | [Реєстрація] [Вхід] <
Коментують читачі блогу інформатизації освіти

Гарячі повідомлення

Секретні безкоштовні матеріали
(тільки для групи FM)

Блог інформатизації освіти
(останні повідомлення з передового фронту)

• Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Модератор форуму: pedrada  

Чи повинен керівник закладу освіти мати спеціальну освіту?
donmar Дата: Понеділок, 2009-08-10, 9:46 PM | Повідомлення # 1
Завітав
Група: Пользователи
Статус: Offline
Чи повинен директор школи мати спеціальну освіту? А може достатньо бути добрим вчителем, методистом? Якого керівника навчального закладу вимагає держава, суспільство? Пропоную поміркувати над зазначеними питаннями.

В'ячеслав Мірошниченко Група УНЗ - 08-Б1

yanell47 Дата: П`ятниця, 2009-08-14, 0:13 AM | Повідомлення # 2
Трохи затримався
Група: Проверенные
Обов'язково повинен, В'ячеслав! І навчання в магістратурі з управління навчальним закладом - цьому доказ. Дійсно, мабуть кожен з директорів та заступників директорів під час виконання контрольних робіт зрозумів, що багато необхідного не знав раніше. book Завжди були і є курси підвищення кваліфікації, де керівники опановують нові знання. Але ж програма курсів дуже стисла, передбачає лише набуття необхідної інформації в вузькому колі питань. І вимоги, звичайно, - інші. shades В сучасний період розвитку освіти та перебудови економіки в ринкових умовах кожний керівник навчального закладу крім педагогічних знань та вмінь, крім природної здатності до керівництва персоналом, повинен володіти знаннями щодо стратегічного та інноваційного менеджменту, маркетингу, інформаційно-комунікативних технологій, мати грунтовні знання з питань психології та економіки. biggrin bye ok prof hands

Ельвіра Ніколенко

stef Дата: П`ятниця, 2009-08-14, 2:17 PM | Повідомлення # 3
Давно тут
Я може скажу щось не популярне, а може я не права.
Я думаю, що директор школи не обов'язково повинен бути гарним вчителем та методистом.
Він повинен бути господарником.
Я просо бачу, що там, де директор не вчитель, а таких ліцеїв вже достатньо в Києві, там матеріальні справи краще.

Стефанія Б, директор прикарпатської школи
випускниця п.Олени 2007 року

donmar Дата: П`ятниця, 2009-08-14, 4:02 PM | Повідомлення # 4
Завітав
А я Вам скажу, шановна stef, що не треба відводити директору роль завгоспа. Пам'ятайте про те, що керівник навчального закладу відповідає за все, він перша особа. То нехай встигає бути і гарним господарником, і учителем, і методистом. Хоча, мені здається, окремим заступникам удобно мати таких директорів, які не лізуть в НВП. Але сучасного керівника вже не задовольняють кровлі, тощо.

В'ячеслав Мірошниченко Група УНЗ - 08-Б1

Lina1146 Дата: Субота, 2009-08-15, 8:24 PM | Повідомлення # 5
Завітав
Я згодна і з Ельвірою і з Вьячеславом. Директор не є завгосп., для цього в школі працює заступник директора з АГЧ. А, по - друге, директор повинен бути високо кваліфікованим майстром (пофесіональним вчителем, методистом, керівником, загоспом, ...)

УНЗ-08-Б-1

Luganchanka Дата: Неділя, 2009-08-16, 6:13 PM | Повідомлення # 6
Завітав
Да, директор должен быть высококвалифицированным специалистом, который должен себе "подобрать" высококвалифицированную команду... И если хороший спец-т не только директор, но и зам по АХЧ и зам по УВР, тогда думаю у этого учреждения большое будущее!

Учиться, учиться, учиться!!!

stef Дата: Неділя, 2009-08-16, 7:18 PM | Повідомлення # 7
Давно тут
Не думаю, що директор заводу має бути висококваліфікованим проектувальником, токарем, фрезерувальником та всім зі всіх спеціальностей.
Перш за все він має знати процес виробництва та вдало організувати безперебійну роботу заводу, його вчасну модернізацію (щоб не випускати застарілу продукцію) та збут продукції.
Де ж тут робота завгоспу?

Чи директор тільки має облік вести матеріального забезпечення школи?
А якщо директор веде уроки, то йому важко піднятися на рівень вище, щоб спроектувати якусь серйозну тему та розподілити обов'язки, бо він мислить на рівні вчителя.

Стефанія Б, директор прикарпатської школи
випускниця п.Олени 2007 року

Повідомлення відредаговано stef - Неділя, 2009-08-16, 7:22 PM

Larisa Дата: Вівторок, 2009-08-18, 1:22 AM | Повідомлення # 8
Завітав
Я думаю, що директор повинен мати спеціальну освіту насамперед для того, щоб вміти знайти вихід із нестандартних ситуацій. Адже є багато таких питань з якими стикаєшся під час роботи і як учитель на них не відповісиш, тому спеціальні знання тут не завадять. Візьмемо такий момент: ми з вами навчаємось в УМО, всі ми з різних куточків України. При виникненні незнайомих нам ситуацій ми звертаємось один до одного за порадами, ділимось досвідом роботи, знаємо викладачів, які не відмовляють у консультаціях. На мою думку, це також певний досвід і певне здобуття спеціальних знань, які нам необхідні для роботи на керівній посаді.
А чи директор має бути хорошим вчителем? Має, адже як можна повести за собою колекти не будучи справжнім педагогом. Хоча після деякого часу роботи на посаді керівника сам розумієш - ти вже не той вчитель яким був.

Лариса Дика, УНЗ-08-Б1

karolina Дата: Середа, 2009-08-19, 12:34 PM | Повідомлення # 9
Трохи затримався
Шановні, любі мої колеги!
Я тут дозволю собі зібрати сказане:
Директор повинен:
1. бути найкращим вчителем (це хіба не удосконалюється постійно, щодня?), вести навчальний процес на вищому рівні

2. бути найкращим методистом (тобто вміти описати свій досвід та передати його іншим), для цього треба постійно аналізувати роботу інших та вміти виявити та учунути проблеми. Простіше - ходити на уроки та працювати з молодими кадрами. Інакше - навички методиста страчаються за рік.

3. вміти підібрати команду, або бути хорошим кадровим менеджером (хіба це не окрема спеціальність?)

4. вміти керувати педагогічними проектами

5. вміти керувати господарчими проектами

6. вміти залучити інвестиції (гроші), для цього постійно треба моніторити ринок та багато спілкуватися з потенційними інвесторами

7. бути в курсі педагогічних новинок (інновацій). Для цього постійно моніторити спеціальну пресу та виставки

Всього перелічено жодна земна людина мати просто фізично не зможе!
Або буде намагатися робити все потроху і буде вкрай неефективною.
Що ми і спостерігаємо.

Олена Дата: Неділя, 2009-09-06, 2:58 AM | Повідомлення # 10
Зачепився
Залишилося тільки знайти час на всі ці моніторинги та виконання своїх прямих обов*язків. Дійсно, все це директор має робити лише в ідеалі, а так він делегує свої повноваження своїм заступникам і вже команда веде школу до поставленої мети. Тож директор має створити навколо себе команду однодумців.

Олена Мовчан, група УНЗ-08-Б1

Larisa31113 Дата: Неділя, 2009-09-06, 2:36 PM | Повідомлення # 11
Завітав
На мою думку, директор повинен мати спеціальну освіту. Не даремно ж Міністерство освіти веде зараз підготовку магістрів за спеціальністю "Управління навчальним закладом".

pedrada Дата: Понеділок, 2009-09-07, 10:15 AM | Повідомлення # 12
Admin
Група: Администраторы
Не даремно ж Міністерство освіти веде зараз підготовку магістрів за спеціальністю "Управління навчальним закладом".

То є саме так!
Але мене, власне, бентежить підхід до навчання студентів.
Сьогодні 7 вересня, сесія вже от вона.
Задання, які виконані в ніч перед сесією, так же швидко забудуться.
Це враховуючи відпустку АЖ 2! місяці!
Треба було дочекатися початку навчального року,
щоб у перші вихідні завалити мене виконаними завданнями!
Отже, якість навчання під сумнівом.

Чи буде таке знання використовуватися? Навряд.
Адже, знаєте, корочки положення в низькій ефективності управління не змінять.
Принаймні, роподіляти свій час та планувати керівники вміють дуже погано.

P.S. Я вже не кажу про тих, хто нічого не зробив за все літо. І, схоже, не збирається.
Хабарів не беру, жодної оцінки не намалюю.

Якщо ми мовчатимемо - то хто про все це скаже?
А якщо скажемо - не всім подобається.
Все не може подобатися всім.

Олена Єльникова

donmar6682 Дата: Неділя, 2009-09-13, 1:04 PM | Повідомлення # 13
Завітав
Шановна Олена Вікторівна! Я думаю, що кожний студент УМО за спеціальністю "Управління навчальним закладом" має особисту мотивацію до навчання. Побачивши Ваш коментар до цієї теми, зрозумів, що питання правильне, цікаве. На жаль, ми не проявляємо активності в його обговоренні. Не думайте, що ми ледачі, або не хочемо виконувати завдання, думаю, що всі будуть підготовлені до сесії.
Вдячний Вам за бажання навчити нас, заставити думати, копатися, працювати.

Сподіваюся, що Міністерство освіти і далі продовжить підготовку магістрів за спеціальністю "Управління навчальним закладом" на бюджетній основі.

З повагою,

filippovazoya Дата: Четвер, 2009-09-17, 10:47 PM | Повідомлення # 14
Трохи затримався
Директор школи не обов'язково мусить бути педагогом - методистом - завгоспом.... Він повинен вміти організовувати, керувати, направляти, добирати людей, які будуть якісно вчити, запроваджувати інноватику, будуть хорошими господарниками. Головне завдання керівника - організувати, створити групу однодумців-професіоналів і стимулювати креативщиків.
З повагою до кожної думки Філіппова Зоя.

Мирна Дата: П`ятниця, 2009-09-18, 9:08 PM | Повідомлення # 15
Завітав
Основною складовою,що сприяє переходу освіти на сучасний,більш цивілізований рівень,який відповідає потребам держави та споживачів освітніх послуг,є адекватна цим запитам система управління освітою,нагальними завданнями якої є:пошук нових,відкритих і демократичних моделей управління галуззю та здобуття керівниками освітніх закладів необхідної для цього управління освіти.

• Сторінка 1 з 2
  • 1
  • 2
  • »
Пошук:

Украинская Баннерная Сеть

Журнал

Заработай на своем сайте

Зробити безкоштовний сайт з uCoz